Lindesnes Brygghus
En høstdag 2008, nærmere bestemt fredag 24/10 samlet 11 kompiser seg i garasjen til undertegnede for å ha kurs i ølbrygging. Initiativtaker Jonny Kristensen hadde via en eller annen nettside funnet frem til en prest fra Grimstad som visstnok kunne dette med ølbrygging og som var villig til å avholde et lite kurs for oss Spangereidgutter.
«Karene begynte å ankomme garasjen en etter en utover ettermiddagen og samtlige var spente som unger på julekvelden på hva dette ville bestå i. Hver og en hadde med poser inneholdende industriøl, peanøtter, kjøttpølser og annet snask. Kvelden gikk, røverhistorier ble fortalt og jammen ble der ikke brygget en batch lager pils også. Det var nok også sånn at ikke alle husket enhver detalj, men sammen hadde vi fått innblikk og kunnskaper nok til å starte med hjemmebrygging. Siden den gang har vi sveiset og bygd våre egne hjemmebryggersett som går i sirkulasjon mellom karene. Med tiden har flere av Spangereids ølhunder blitt med på denne artige hobbyen og det meskes, kokes og brygges titt og ofte, ja til tider er det faktisk så eimen av malt og humle ligger lavt over bygda. Resultatet er nydelig brygg av typer som Lager, Porter, Dunkel, India Pale Ale, Pale Ale, Juleøl……..osv. Hobbyen med hjemmebrygging har vist seg å være en artig sak å sysle med og venner og kjente har velvillig hjulpet med å smake både det ene og andre brygget. Så, utpå kvelden en gang høsten 2010 når en batch hjemmebrygg stod til kok i garasjen slo tanken meg at det hadde vært spennende å prøve å starte opp et mikrobryggeri i Spangereid på kommersiell basis. Etter mye grubling og tenking tok jeg mot til meg og luftet tankene for fruen i hus. I første omgang fnøs hun litt hånlig og mente hobbyen med hjemmebrygging fikk være nok, men tanken om mikrobryggeri ville liksom ikke gi seg og etter litt bearbeidelse på hjemmebane var tillatelsen herfra på plass og prosessen kunne starte. Jeg hadde i utgangspunktet ingen anelse om hvordan jeg formelt skulle gå frem, så første steg var å tråle internett for å undersøke hva som skulle til for å gjennomføre dette prosjektet. Det viste seg fort at byråkratiet var stort og komplekst og svært få kunne gi meg input på hva som krevdes. Det føltes som upløyd mark og jeg rev meg i håret mer enn en gang før jeg fant ut av byråkratilabyrinten. Første steg var å etablere alt som skulle til av dokumentasjon, og tro meg, det var ikke så rent lite! IK håndbok inneholdende prosedyre for både det ene og det andre måtte etableres og det innebar alt fra rengjøring, adgangskontroll, utkjøring av varer, arkiv, opplæring, materialkvaliteter på bygning…….og en hel masse annet. Deretter var det å gjennomføre alkoholprøven hos kommunen og videre sende søknad om salgsbevilling. Denne skulle på høring hos både lensmann og helse og sosialsjefen før endelig politisk behandling i kommunestyre. Dernest var det mattilsynet, helsedirektoratet og tollvesenet som skulle ha sine søknader til behandling med tilhørende laaaaang behandlingstid. SÅ, en høstdag 2011, etter måneder med byråkratisk behandling kom endelig positivt svar med de nødvendige godkjenninger. – Lindesnes Brygghus var dermed etablert!»